Βασιλόπιτα με κρόκο Κοζάνης και γλυκό κρασί

Ίσως η πιο νόστιμη βασιλόπιτα που έχω δοκιμάσει και φτιάξει ποτέ. Είναι μία συνταγή της Αλεξίας Αλεξιάδου. Μου την είχε πρωτοδείξει η κολλητή μου και κουμπάρα μου Στελίνα σε ένα από τα περιοδικά της γλυκιάς Αλεξίας. Από τότε έγινε η αγαπημένη μου με διαφορά! Και επειδή δεν υπάρχει πουθενά στο internet η συγκεκριμένη συνταγή σκέφτηκα να την μοιραστώ μαζί σας και να της την αφιερώσω 


Σκέφτηκα φέτος μπας και φτιάξω κάποια άλλη συνταγή...πιο ψωμένια, πιο τσουρεκένια, με σοκολάτα, λευκή ή μαύρη, και ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα. Τελικά όλα οδηγούν σε αυτή την ανεπανάληπτη συνταγή, που είναι άχαστη, υπέροχη και από πολλές άλλες περισσότερο υγιεινή

Υλικά


  • 5 αυγά χωρισμένα

  • 1 1/2 κούπας ζάχαρη

  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο

  • 2/3 κούπας γλυκό λευκό κρασί

  • 0,25γρ. κρόκο Κοζάνης διαλυμένο σε 1 κουταλιά ζεστό ναρό

  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 1 βανίλια

  • 1/4 κουταλάκι κρεμόριο ή 2 σταγόνες χυμό λεμονιού

  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα


Μέθοδος Εκτέλεσης


  • Βουτυρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 24 εκ. Στρώνουμε τον πάτο της με αντικολλητικό χαρτί

  • Χτυπάμε τα κροκάδια με τη μισή ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, και το σαφράν και χτυπάμε 1′ να ενωθούν το μείγμα των υγρών. Βάζουμε το αλεύρι και τη βανίλια και αναμειγνύουμε 1´ να ενωθούν όλα μαζί στο μείγμα των υγρών

  • Χτυπάμε χωριστά τα ασπάδια με το κρεμόριο ή το χυμό και την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα απαλή. Την ανακατεύουμε απαλά στο μείγμα των κρόκων προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα

  • Ψήνουμε στους 180ºC, 20′. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 150°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25΄-30′. Βυθίζουμε στο κέντρο μια οδοντογύφίδα και αν μας βγει στεγνή είναι έτοιμη η βασιλόπιτα

  • Βγάζουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε


**Εγώ τις περισσότερες φορές όταν δεν είμαι σίγουρη αν θα τα καταφέρω στο αναποδογύρισμα την αφήνω ακριβώς όπως είναι και απλά την διακοσμώ. Το ίδιο νίστιμη και φανταστική


Καλή μας όρεξη!

#staygarliced & να τρώτε καλά!

522 views0 comments