Καραμελωμένο χοιρινό ρολό γεμιστό με λουκάνικο

Κάθε Χριστούγεννα σκεφτόμαστε τι εορταστικό φαγητό να μαγειρέψουμε για τα τραπέζια μας. Συνήθως χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο για μπελαλίδικες συνταγές, με γεμίσεις, που δεν έχουμε ξανακάνει και το αποτέλεσμα τους είναι αβέβαιο. Σήμερα όμως, θα σας δώσω την πιο επική συνταγή για καραμελωμένο χοιρινό ρολό με γέμιση λουκάνικο που όμοιο του δεν θα έχετε ξαναφάει. Είναι μια εύκολη συνταγή που δεν απαιτείται πολύς χρόνος στη κουζίνα. Θα σας τα πω όλα βήμα βήμα και εσείς αλλά και οι καλεσμένοι σας θα ενθουσιαστείτε με την τόσο καλομαγειρεμένα συνταγή.


Κάπου εδώ να πούμε, πως αυτή τη συνταγή θα την βρείτε ΜΟΝΟ εδώ μιας και μου ανήκει δικαιωματικά

;-)



Ακολουθήστε τα βήματα με ευλάβεια και θα καταλάβαιτε τι εννοώ μόλις δοκιμάσετε






Υλικά


  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι χωρίς Κόκκαλα (για ρολό)

  • 1 κ.σ. μπαχαρικά σε σκόνη: αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, πάπρικα γλυκιά, κουρκουμά, κάρυ, λίγο μοσχοκάρυδο

  • 1 μεγάλο λουκάνικο της αρεσκείας σας (προτείνω λουκάνικο χωριάτικο πικάντικο)

  • σπάγκο μαγειρικής

  • 1 κ.σ. βούτυρο

Για την καραμέλα

  • 2 κ.σ. βούτυρο

  • 1 1/2 κ.σ. ζάχαρη καστανή (και με λευκή γίνεται)

  • 1 σφηνάκι μπέρμπον (ουίσκι)


Μέθοδος Εκτέλεσης


  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα

  • Απλώνουμε το κρέας σε ένα ξύλο κοπής

  • Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά μας σε ένα μπολάκι και ανακατεύουμε να κάνουμε ένα μείγμα. Με τα χέρια μας απλώνουμε το μείγμα με τα μπαχαρικά σε όλο το μήκος του κρέατος και από τις δυο μεριές και κάνουμε πολύ καλό μασάζ

  • Βγάζουμε την μεμβράνη από το λουκάνικο και το βάζουμε σε ένα μούλτι να το ψιλοκόψουμε σαν κιμά. Απλώνουμε τον κιμά από το λουκάνικο σε όλο το μήκος του κρέατος (από την μία μεριά)

  • Ξεκινάμε να τυλίγουμε. Παίρνουμε την μία άκρη και ξεκινάμε να τυλίγουμε σε ρολάκι. Μόλις τελειώσουμε δένουμε με σπάγκο μαγειρικής σε 4 σημεία (2 στην άκρη και 2 στην μέση)

  • Εάν θέλουμε να γίνει το κρέας μας λουκούμι το βάζουμε για 6 ώρες το λιγότερο στο ψυγείο να μαριναριστεί και να μαλακώσει. Την παραπάνω διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε το βράδυ και την επόμενη να το μαγειρέψουμε. Φυσικά και μπορούμε να κάνουμε το μαγείρεμα αμέσως

  • Σε ένα τηγάνι γκριλ ή συμβατικό βάζουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και την αφήνουμε να κάψει καλά. Με την βοήθεια μιας δαγκάνας βάζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές να πάρει πολύ καλό χρώμα (περίπου ένα λεπτό την κάθε πλευρά)

  • Μόλις τελειώσουμε μεταφέρουμε σε βαθύ τηγάνι ή γάστρα. Το λούζουμε με λίγο ελαιόλαδο, κάνουμε μασάζ να πάει παντού και κλείνουμε το καπάκι της γάστρας. Αν έχουμε ταψί συμβατικό κόβουμε δύο μέρη λαδόκολλα και δύο αλουμινόχαρτο και το σφραγίζουμε πολύ καλά

  • Ψήνουμε για τουλάχιστον 3μιση ώρες στους 180 στον αέρα. Το τελευταίο μισάωρομε 40λεπτο ξεσκεπάζουμε να πάρει χρώμα το κρέας

Για την καραμέλα

  • Βάζουμε σε ένα τηγανάκι το βούτυρο να κάψει λίγο και ρίχνουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε με μία κουτάλα. Μόλις η ζάχαρη διαλυθεί και αρχίζει να πήζει σβήνουμε με το μπέρμπον. Σε αυτό το σημείο μπορούμε απλά να αφήσουμε το αλκοόλ να ξεθυμάνει. Μπορούμε βέβαια να καπνίσουμε το αλκοόλ που το σιρόπι μας έτσι γίνεται αξεπέραστο. Χωρίς να το φοβηθείτε, όταν ρίξετε το αλκοόλ μέσα στο τηγάνι, ανάψτε φωτιά με τον αναπτήρα σας ακριβώς πάνω από το σιρόπι. Αυτό θα πάρει φωτιά πολύ ελεγχόμενη και σιγανή, αφήστε το μέχρι να πέσει η φωτιά μόνη της, απομακρύνοντας λίγο το τηγάνι από το μάτι.

  • Στην μία ώρα ψησίματος θα βγάλουμε το κρέας λίγο από την κουζίνα και με πινέλο θα αλείψουμε παντού με την καραμέλα. Κλείνουμε και ξαναβάζουμε. Το ίδιο θα κάνουμε και στην δεύτερη ώρα. Στο τέλος όταν το κρέας μας θα έχει γίνει και θα το βγάλουμε να ξεκουραστεί μπορούμε να το ξαναπεράσουμε μια τρίτη. Εάν το σιρόπι μας δεν μας φτάσει μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό συμπλήρωμα


SOS Τips:

  1. To κρέας μας θέλει τουλάχιστον 3μιση ώρες να ψηθεί καλά. Φυσικά εάν ο χρόνος δεν μας βιάζει, μπορούμε να χαμηλώσουμε τον φούρνο μας αρκετά και να σιγοψηθεί το κρέας μας και άλλες 2 ώρες. Όσο πιο σιγομαγειρεμένο τόσο πιο νόστιμο και μαλακό.

  2. Το ρολό μας είναι για 4 έως 6 άτομα το πολύ. Οπότε εάν περιμένουμε περισσότερο κόσμο παίρνουμε την διπλάσια ποσότητα κρέατος, λουκάνικο και κάνουμε δυο ή τρία ρολά με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Μέχρι δυο μπορούν να ψηθούν και ταυτόχρονα στη γάστρα ή στο ταψί

  3. Μπορείτε φυσικά να πάρετε εξαρχής περισσότερα κιλά κρέας και να κάνετε ένα μεγάλο ρολό. Δεν το συνιστώ γιατί πρώτον θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο να ψηθεί σωστά και δεύτερον να σας δυσκολέψει στο τύλιγμα και στο δέσιμο. Δυο μικρά είναι καλύτερα.

  4. Στο Instagram μου στα highlights θα βρείτε stories από την διαδικασία που το μαγείρεψα εγώ.

Καλή Πρωτοχρονιά με την πιο νόστιμη συνταγή EVER!

Καλή μας όρεξη!

#staygarliced & να τρώτε καλά!

192 views0 comments