Κριθαρώτο με καλαμαράκι κοκκινιστό

Updated: Jul 6


Πόσο υπέροχο, μοσχομυριστό και υγιεινό φαγάκι είναι αυτό; Ένα πολύ εύκολο φαγητό, γρήγορο και πάνω από όλα πεντανόστιμο. Είναι για όλη την οικογένεια και διαφέρει πολύ από τα κλασσικά κοκκινιστά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε.

Το κριθαρώτο θέλει λίγη υπομονή στο ανακάτεμα και σιγά σιγά το νεράκι μέσα στην κατσαρόλα. Θα δεις πως θα γίνει από τις αγαπημένες σου συνταγές


Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκα καλαμαράκια ή κατεψυγμένα

  • 500 γρ κριθαράκι μέτριο

  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 1 κονσέρβα ντομάτα

  • 3 κ.σ. τοματοπολτός

  • 1 κ.σ. βούτυρο

  • 2 κόκκους μοσχοκάρυδο

  • 1 φύλλο δάφνη

  • Αλάτι -πιπέρι

  • 1 φλ. κόκκινο κρασί

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

  • 1 κ.γ. κουρκουμάς

  • νερό όσο χρειαστεί



Διαδικασία

  • Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα κόβουμε σε μικρά τεμάχια τα πλένουμε και τα βάζουμε να στραγγίξουν.

  • Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα πλένουνε και τα ψιλοκόβουμε.

  • Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο, να κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο , τα σοτάρουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Μόλις αποκτήσουν λίγο χρυσαφί χρώμα ρίχνουμε και το κριθαράκι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

  • Προσθέτουμε ψιλοκομμένα ντοματάκια, τον ντοματοπολτό, αλάτι, πιπέρι το μοσχοκάρυδο, το φύλλο δάφνης, πάπρικα γλυκιά, κουρκουμά, την ζάχαρη και ανακατεύουμε.

  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε σιγά σιγά ζεστό νερό και ανακατεύουμε μαλακά. Μόλις σωθεί το νερό, συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γίνει το κριθαρώτο μας. Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά περίπου για 30 με 40 λεπτά ανάλογα με την κουζίνα μας και αποσύρουμε από την φωτιά.

  • Τέλος, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο δυόσμο.







Καλή μας όρεξη!

#staygarliced & να τρώτε καλά!

172 views0 comments