Λαγάνες

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό. Άζυμος άρτος χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο με την καθοδήγηση του Μωυσή. Από τότε ο Μωσαϊκός Νόμος τον επέβαλε στους Ισραηλίτες για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός κατά την διάρκεια του τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο



Ειδικά την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας μπορώ να φάω μόνο λαγάνα, ταραμοσαλάτα και ελιές. Μου φτάνουν και μου περισσεύουν!

Υλικά

  • 500γρ αλεύρι σκληρό

  • 350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου

  • 10γρ. μαγιά ξερή

  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική

  • 10γρ. αλάτι

  • 20κ.σ. ελαιόλαδο

Για το άλειμμα

  • 2κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1 κ.γ. ζάχαρη

  • λίγο λαδάκι

  • λίγη ρίγανη (ελιές, ντομάτες, κάπαρη κτλ)

Διαδικασία


  • Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά, το νερό και τη ζάχαρη και περιμένουμε για 7 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά

  • Έπειτα ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και χτυπάμε με το γάντζο για 15 λεπτά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη

  • Βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ κατά προτίμηση λίγο λάδικαι την ζύμη, και καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρες. Βάζουμε το ζυμάρι σε ζεστό σημείο για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα

  • Στο μεταξύ όση ώρα περιμένουμε βάζουμε τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 220°C στον αέρα. Θέλουμε έναν πολύ καυτό φούρνο για να μπουν οι λαγάνες

  • Αφού περάσει η ώρα, βάζουμε στα χέρια μας λίγο αλεύρι, κόβουμε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλα και χωρίζουμε το ζυμαράκι μας σε δύο ίσα μέρη. Αλευρώνουμε και ανο΄θγουμε τη ζύμη με τον πλάστη πάνω στην λαδόκολλα. Αν δεν έχουμε λαδόκολλα λαδώνουμε το ταψί και ανοίγουμε το ζυμάρι μέσα στο ταψί

  • Πασπαλίζουμε με νερό και ζάχαρη και βάζουμε το σουσάμι ή ότι άλλο θέλουμε από πάνω. Εγώ ελίτσες και ντοματούλες

  • Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξαναφουσκώσει ελαφρώς η λαγάνα μαςκαι μετά κάνουμε με το δάχτυλό μας βαθυλωματάκια στο ζυμάρι

  • Ψήνουμε ψηλά στη σχάρα σε τόσο δυνατή φωτιά για 10 με 15 λεπτά


Καλή μας όρεξη!

#staygarliced & να τρώτε καλά!

41 views0 comments

Subscribe to My Newsletter

YOU CAN ALSO FIND ME ON 

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest