Μελομακάρονα

Χριστούγεννα σημαίνει μελομακάρονα και μελομακάρονα σημαίνει Χριστούγεννα. Αυτά τα δύο πάνε πάντοτε μαζί και δεν γίνεται να χωριστούν. Το θεωρώ ίσως από τα πιο top γλυκά που υπάρχουν. Όχι μόνο γιατί μου θυμίζουν τις πιο όμορφες και γιορτινές μέρες του χρόνου αλλά γιατί εάν πετύχουν -που θα πετύχουν- μπορείς να φας 5 κιλά στην καθησιά σου.



Το μυστικό στο μελομακάρονο είναι ένα: το καλό και τίμιο μέλωμα. Οι συνταγές πάνω κάτω όλες παρόμοιες είναι. Τι γίνεται όμως όταν το σιρόπιασμα δεν πετυχαίνει; Η μαμά μου είναι ΑΧΑΣΤΗ στο καλό σιρόπι... Α Χ Α Σ Τ Η !! Και αυτό το σιρόπι θα σου δείξω.."το σιρόπι της Ελένης".



Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

  • 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

  • 400 γρ. σπορέλαιο

  • 180 γρ. ελαιόλαδο

  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο

  • 2-3 κ.γ. κανέλα

  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

  • 1 κ.γ σόδα

  • 2 πορτοκάλια ξύσμα

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό

  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 3 στικ κανέλας

  • 3 ολόκληρα γαρίφαλα

  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

  • 200γρ. μέλι


Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ξεκινάμε πάντα με το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι για να ομογενοποιηθούν. Μόλις πάρουν μία βράση(θα αρχίσει το σιρόπι να βγάζει από κάτω μπουρμπουλήθρες) αποσύρουμε και ρίχνουμε και το μέλι. Ανακατεύουμε

  • Το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξεκινήσω να φτιάχνω τα μελομακάρονα μου

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα

  • Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  • Ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά (μπολ με αλεύρι-σιμιγδάλι) και με το χέρι μας ανακατεύουμε απαλά το μείγμα για πολύ λίγη ώρα ίσα να ομογενοποιηθεί και να μην κόψει

  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και πλάθουμε τα μελομακάρονά μας στο μέγεθος της αρεσκείας μας.

  • Ψήνουμε στον αέρα για σχεδόν 20′ λεπτά. Ίσα ίσα να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα από πάνω

  • Αμέσως μόλις βγουν, καυτά, τα ρίχνουμε στο κρύο μας σιρόπι και τα αφήνουμε εκεί για σχεδόν 5 λεπτά να μελώσουν καλά. Τα τινάζουμε από το περίσσιο σιρόπι τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα μελώνουμε καλά από πάνω. Φυσικά καρύδι μπόλικοστην κορυφή

Και του χρόνου! Χρόνια Πολλά!



20 views

Subscribe to My Newsletter

YOU CAN ALSO FIND ME ON 

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest