Μελωμένες μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα τυριού

Είναι από αυτές τις συνταγές που γίνονται την τελευταία στιγμή, με υλικά που έχεις στο ψυγείο σου εντελώς απροετοίμαστα μόνο με αυτοσχεδιασμό. Και να σας πω και κάτι; Τελικά βγαίνουν οι πιο νόστιμες συνταγές. Οι μελιτζάνες αυτές είναι ελαφριές, μελωμένες, τρομερά νόστιμες με πολύ λίγες θερμίδες που τρώει όλη η οικογένεια και γλύφει τα δάχτυλα της. Είναι γρήγορη και εύκολη από αυτές που ξέρω πως αγαπάτε πολύ.

Για την σάλτσα τυριού για εσάς του vegan μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με φυτικό και vegan τυριά. Θα βγει πιστέψτε με το ίδιο νόστιμο, μην σας πω και πιο νόστιμο!


Υλικά

  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε ροδέλες (φλάσκες ή τσακώνικες)

  • 1 κρέμα γάλακτος light 200ml

  • 1 φλ. γάλα

  • τυρί φέτα 200γρ. (όσο θέλετε ανάλογα με τα γούστα σας)

  • κίτρινο τυρί τριμμένο 150γρ

  • 10 κλωνάρια σχοινόπρασο

  • λίγο δυόσμο (φρέσκο ή αποξηραμένο)

  • σάλτσα ντομάτας φρέσκο ή συσκευασίας ναπολιτέν ή πεκορίνο

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες

  • αλάτι-πιπέρι


Διαδικασία


  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις βάζουμε σε σειρά, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι και τις βάζουμε στον φούρνο για 7 λεπτά

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν. Μόλις λίγο πάρουν θερμοκρασία βάζουμε την φέτα τριμμένη και το κίτρινο τυρί επίσης τριμμένο. Ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο και τα φύλλα δυόσμου, αλάτι, πιπέρι και τα βάζουμε και αυτά στο κατσαρολάκι. Με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε τη σάλτσα μέχρι λίγο να πήξει. Μόλις αποκτήσει καλό σώμα το αποσύρουμε από την φωτιά

  • Σε ένα πυρέξ απλώνουμε λίγη σάλτσα ντομάτας. Μπορείτε να κάνετε μία σπιτική δική σας. Εγώ χρησιμοποίησα έτοιμη σάλτσα ναπολιτάν και πεκορίνο σε συνδυασμό. Στρώνουμε την πρώτη δόση με μελιτζάνες, από πάνω βάζουμε ξανά σάλτσα και το μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Στρώνουμε την δεύτερη δόση μελιτζάνες, ξανά σάλτσα και το υπόλοιπο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Περιχύνουμε τέλος σε όλο το φαγητό με την σάλτσα τυριού που φτιάξαμε. Από πάνω αν σας έχει περισσέψει βάζουμε λίγο τριμμένο τυρί.

  • Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 στον αέρα για 30 έως 40 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας, μέχρι να ροδίσει από πάνω η κρούστα.

Καλή μας όρεξη!

#staygarliced & να τρώτε καλά!

462 views1 comment