Πορτοκαλόπιτα

Η πορτοκαλόπιτα είναι από τα γλυκά που μου θυμίζουν οικογενειακά τραπέζια. Μετά το φαϊ, η μαμά έχει ετοιμάσει ένα μεγάλο ταψί, σιροπιασμένο, μοσχομυριστό και όλοι περιμένουμε πως και πως το κομμάτι μας. Είναι η πορτοκαλόπιτα που γεμίζει το σπίτι μυρωδιές, πορτοκάλι, σιρόπι και κανέλα και είναι από τα αγαπημένα μου.

Αυτή η πορτοκαλόπιτα έχει και μια άλλη αξία. Μάζεψα τα πορτοκάλια από την πορτοκαλιά μου, που φέτος για πρώτη χρονιά δεν έβγαλε και πάρα πολλά. Όμως μοσχομυρίζουν και η γεύση τους είναι απλά υπέροχη

Υλικά


  • Για την πορτοκαλόπιτα

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας, 450-500 γρ.

  • 200 γρ. ζάχαρη

  • ξύσμα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα

  • 4 µεγάλα αβγά

  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

  • 2 βανίλιες

  • 1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ

  • 200 ml ηλιέλαιο


  • Για το σιρόπι

  • 1½ φλ. χυµό πορτοκαλιού

  • 300 γρ. ζάχαρη

  • 1 ποτήρι νερό

  • 1 πορτοκάλι κομμένο σε  ροδέλες

  • 1 µικρό λεµόνι (ο χυμός του)

  • 3 ξυλαράκια κανέλας



Μέθοδος Εκτέλεσης


  • Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και κόβουµε τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια με τα χέρια μας. Λαδώνουµε ένα ορθογώνιο βαθύ κατά προτίμηση ταψί.

  • Xτυπάµε στο µίξερ με το σύρμα, τα αβγά και τη ζάχαρη µέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουµε το ξύσµα πορτοκαλιού. Με το µίξερ μας σε µέτρια ταχύτητα, ρίχνουµε  το γιαούρτι, τις βανίλιες και το µπέικιν πάουντερ και τέλος το λάδι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

  • Κατεβάζουμε τον κάδο και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας που έχουμε τεμαχίσει, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Θέλουμε τα φύλλα μας να ποτίσουν πάρα πολύ καλά. Αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα βράζουµε τον χυµό πορτοκαλιού µαζί µε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα, σε μέτρια φωτιά µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουµε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεµονιού και βράζουμε άλλα 2-3 λεπτά. Αφήνουµε να κρυώσει εντελώς. Για να πετύχει το σιρόπιασμα πρέπει το σιρόπι να είναι εντελώς κρύο και να πέσει πάνω στην καυτή πορτοκαλόπιτα.

  • Μόλις κατεβάσουμε το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνουµε το µείγµα της πορτοκαλόπιτας στο λαδωµένο ταψί,  και το ψήνουµε για 20 με 30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Έπειτα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 με 30 λεπτά*

  • Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά. Καλύπτουμε την πορτοκαλόπιτα με αλουµινόχαρτο μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.


*Το ψήσιμο εξαρτάται από τον φούρνο σας. Στον δικό μου φούρνο η πορτοκαλόπιτά μου στα πρώτα 20 λεπτά έχει πάρει χρυσαφί χρώμα και είναι έτοιμη να σκεπαστεί με αλουμινόχαρτο. Οπότε στο ψήσιμο προσοχή στα 20 με 30 λεπτά


Καλή μας όρεξη!

#staygarliced & να τρώτε καλά!

224 views0 comments