Πρασοτυρόπιτα με τραχανά

Ξέρετε ότι λατρεύω τις πίτες. Και ειδικά όταν δεν είναι κάτι μελετημένο αλλά με ότι υπάρχει στο ψυγείο μας.


Ένας συνδυασμός από λαχανικά που μας αρέσουν ή μας έχουν ξεμείνει στο ψυγείο μας. Και λατρεύω τις πίτες για ακόμα ένα λόγο…γιατί πάντα έχεις κάτι να τσιμπήσεις σε περίπτωση που η κοιλίτσα γουργουρίσει. Σου δείχνω σήμερα μια πεντανόστιμη πρασοτυρόπιτα με τραχανά…που ειλικρινά θα γίνει μία από τις αγαπημένες σας


Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις

  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε 3κ.σ. ελαιόλαδο τα πράσα, τα κρεμμύδια τα χλωρά και το ξερό μέχρι να μαλακώσουν, να πέσουν σε όγκο και να γλυκάνουν. Τα βοηθάμε ρίχνοντας ένα κύβο λαχανικών για έξτρα γεύση, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Θέλουμε να έχει λίγη υγρασία μέσα το τηγάνι.

  • Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε και εδώ λίγο πιπέρι

  • Κατεβάζουμε το τηγάνι μας από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να πέσει σε θερμοκρασία. Τρίβουμε την φέτα μέσα,ρίχνουμε τον τραχανά μας και περιχύνουμε και το μείγμα μας με αυγά-κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο

  • Σε ένα ταψί πλάκα κατά προτίμηση, το λαδώνουμε και τα τοιχώματα και στρώνουμε το πρώτο φύλλο κιχί. Μόλις πέσει στο ταψί δεν το πατικώνουμε από πάνω όπως κάτσει. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσέχουμε πάλι να μην ακουμπήσει το πινέλο πάνω στο φύλλο. Ακουμπάμε και λαδώνουμε καλά μόνο τις άκρες

  • Συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο και το βάζουμε κάθετα δημιουργώντας σταυρό. Το αφήνουμε και εκείνο όπως πέσει δεν το πατικώνουμε με το από κάτω. Ραντίζουμε καλά με λάδι και τις άκρες καλά. Βάζουμε και το τρίτο φύλλο οριζόντια πάλι να δημιουργείτε σταυρός με την ίδια διαδικασία ακριβώς.

  • Βάζουμε την γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί. Κλείνουμε με δύο επιπλέον φύλλα σε σχήμα σταυρού όπως τα κάτω (και λίγο περισσότερο σουρωμένα ), ραντίζουμε καλά με ελαιόλαδο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο μας και κλείνουμε τα τοιχώματα σε κόθρο λαδώνοντας πολύ καλά. Πασπαλίζουμε με σουσάμι αν έχουμε, ραντίζουμε από πάνω με ελαιόλαδο, κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε για 40′-45′ λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα μας

  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί και σερβίρουμε


Η διαδικασία με τα φύλλα και το ότι πρέπει να μην ακουμπάει το πινέλο πάνω στο φύλλο συμβαίνει γιατί έτσι δημιουργούνται μικρά κενά μέσα στα φύλλα και γίνεται πολύ πιο τραγανό το φύλλο μας. Δεν πατικώνουμε ποτέ τα φύλλα με τα χέρια μας. Όπως πέσουν.
Το πιπέρι το λατρεύει αυτή η πίτα. Βάλτε όσο θέλετε. Εγώ αλάτι δεν βάζω καθόλου, ότι έχει από την φέτα και από τον κύβο λαχανικών.Θέλουμε λίγα υγρά από τα πράσα για να γίνει και ο τραχανάς μας σωστά μέσα.

Υλικά

  • 5 φύλλα κρούστας κιχί

  • 3 πράσα χοντροκομμένα

  • 2 κρεμμύδια χλωρά ψιλοκομμένα

  • 1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

  • 1 φλ. τραχανά ξινό

  • 250 γρ. τριμμένη φέτα

  • 1 κύβο λαχανικών (προαιρετικό)

  • 1 κ.σ. ζάχαρη

  • 2 αυγά

  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος 2%

  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • αλάτι (προαιρετικό)

  • ελαιόλαδο



15 views0 comments

Subscribe to My Newsletter

YOU CAN ALSO FIND ME ON 

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest