Το μωρό μου ξυπνάει ξαφνικά στον ύπνο. Τι να κάνω;

Εάν έχεις ήδη ξεκινήσει να διαβάζεις αυτό το άρθρο, σημαίνει πως είσαι και εσύ μία από αυτές τις μανούλες που σπάει το κεφάλι της για απαντήσεις όταν το μωράκι της αλλάζει συνήθειες και συμπεριφορές
Έχω την ανάγκη να σε καλωσορίσω. Welcome to the club.

Είμαι από τις "τυχερές" μανούλες. Η μπέμπα μου, 1 έτους πια,το γνωστό "φασόλι", δεν με δυσκόλεψε σχεδόν σε τίποτα. Δεν ξενύχτησα πολύ. Εύκολα έκανε μετάβαση από την αγκαλιά μου στο κρεβάτι της και το δωμάτιό της. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με το φαγητό-μασάμε μπουκίτσες από 8 μηνών αν και φαφούτες. Όλα (ή σχεδόν όλα) περίφημα
Τις τελευταίες μέρες όμως (και όταν μπαίνει το ρημάδι όλα μπορεί να αλλάξουν) η μπέμπα μου έχει γινει πολύ ανήσυχη. Πετάγεται το βράδυ και κλαίει γοερά, χωρίς να έχει πλήρη διαύγεια. Αγκαλίτσα την παίρνει ο ύπνος, όμως δεν γίνεται να απομακρυνθεί εύκολα πια. Ξαπλωμένη και εκείνη από πάνω μου, σαν σάντουιτς, είναι το αγαπημένο της. Με παίρνει ο ύπνος και μένα κάτω απο τα ζεστά σκεπάσματα έτσι αγκαλιά, αλλά πετάγομαι και εγώ γιατί δεν νιώθω πια το κορμί μου από το μούδιασμα.


Και ενώ γενικά είναι και σε μας συχνό φαινόμενο φυσικά να ξυπνάει λίγο τη νύχτα ίσως από ένα κακό όνειρο, λίγο χάδι στην πλατούλα και ψιθύρισμα στο αυτάκι το αγαπημένο της νάνι-νάνι, αρκούσαν για να την πάρει ο ύπνος ξανά. Αυτά τα κόλπα τώρα δεν πιάνουν. Και η δόλια μάνα μπορεί να το σκέφτεται όλη μέρα, τι σχέδιο απόδρασης θα βγάλει ώστε το μωρό της να μην ξυπνήσει ξανά.

Περνάνε δυο-τρεις μέρες μέχρι να συνειδητοποιήσω την νέα κατάσταση και να μην με πιάνει πανικός. Μιλάω εννοείται με τη Ρίτσα (αυτή τη κολλήτη που έχει και εκείνη παιδάκια πριν από σένα και τα ξέρει ΟΛΑ;; σίγουρα έχεις και εσύ μία τέτοια) και τις εξηγώ τα νέα δεδομένα. Με καθησυχάζει γελώντας στο τηλέφωνο και λέγοντας "σιγά το τρομερό πράγμα και με φόβησες ότι κάτι έχει συμβεί σοβαρό". Όσο το συζητάς, τόσο το απλοποιείς, το απλουστεύεις και τελικά δεν αποτελεί πια σοβαρό πρόβλημα ότι το παιδί ξυπνάει στον ύπνο του.


Βγαίνουν τα δοντάκια της, κάνει και άλμα ανάπτυξης κατά πάσα πιθανότητα γιατί έχει ξεκινήσει να κάνει βηματάκια και όλα αυτά μάλλον την κάνουν να χάνει τον ύπνο της, να ταράζεται πιο εύκολα, να φοβάται...να θέλει τη μαμά (και ευτυχώς και τον μπαμπά που με σώνει πολλές φορές από το βαρύ φορτίο της αϋπνίας).


Τι κάνω και ξεκινάει να λειτουργεί; Αρχικά το παίρνω απόφαση ότι μπορεί να κρατήσει κάποιο χρονικό διάστημα και δεν πρέπει να με πιάνει πανικός. Χρειάζεται την απόλυτη στήριξη και κατανόηση μου όσο κουρασμένη και κατάκοπη να είμαι. Οι περισσότερες είμαστε και εργαζόμενες και είναι τρομερά ακατόρθωτο πολλές φορές το ξενύχτι ή έχετε και άλλα παιδάκια που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Ωωωω Θεέ μου...ας πάρουμε μια ανάσα.Δεν χαλάω, ο κόσμος να χαλάσει, την ρουτίνα του παιδιού. Πάλεψα για να μπει σε πρόγραμμα, δεν θα αφήσω λίγες αϋπνίες να μου τα διαλύσουν όλα. Ναι, την παίρνω αγκαλιά είτε στη κουνιστή πολυθρόνα στο δωμάτιό της (σωτήρια πολυθρόνα) είτε ξαπλωμένη στο κρεβάτι μου. Μπορεί να την πάρει βαθιά ο ύπνος, παρόλο που κοιμάται απο τα 5 πρώτα λεπτά, σε 1 ή ακόμα και σε 2 ώρες αργότερα...και εγώ εκεί αγκαλιά μουδιασμένη...θα επιστρέψει όμως στη κούνια της.

Όταν ξυπνάει φροντίζω τα πάντα να είναι σε απόλυτη ηρεμία και ψυχραιμία. Κανένας θόρυβος, κανένα φως, καμία αντανάκλαση κινητού...τίποτα. Δεν πηγαίνω νευρικά πάνω κάτω, ούτε την κουνάω σαν κομπρεσέρ. Τα πάντα γίνονται ζεν. Σας το εγγυώμαι...όσο ψύχραιμα θα πάρεις εσύ το ξύπνημα του παιδιού άλλο τόσο ψύχραιμα θα αφεθεί σε σένα το παιδί σου.


Ο μπαμπάς είναι πάντα παρών να αναλάβει δράση. Όταν δεν μπορώ άλλο, όταν χάνω τη ψυχραιμία μου, όταν δεν ορίζω το σώμα μου από την κούραση. Και τα καταφέρνει ως δια μαγείας καλύτερα και από μένα. Το πρωί η ερώτησή μου "Σε κούρασε Στάμο; Κοιμήθηκε καθόλου ή σου βγαλε την Παναγία;"..."Όχι ρε...αμέσως. Την πήρα λίγο αγκαλιά και κοιμηθήκαμε μαζί. Γύρισα και πλευρό...εσύ τρελαίνεσαι"


Αυτή η άνεση μπορεί να με τρελάνει...
776 views0 comments

Recent Posts

See All