Χταπόδι στιφάδο

Θα σου έλεγα ότι είναι ένα φαγητό που μπορείς πραγματικά να το φας οποιαδήποτε ώρα. Τις πολύ κρύες μέρες όμως αποκτά άλλη αξία. Χταποδάκι στιφάδο. Ένα απόλυτα μελωμένο, μέσα στη γλύκα φαγάκι, από τα πιο μοσχομυριστά που υπάρχουν. Θυμάμαι να το φτιάχνει η μαμά μου, που είναι μια καταπληκτική μαγείρισσα και να περιμένουμε πως και πως να στρωθεί το τραπέζι. Πριν ξεκινήσω το μαγείρεμα, πήρα την μαμά Ελένη για τα τελευταία tips. Το κορίτσι αυτό σε ό,τι και αν πει είναι απλά άχαστο. Η συνταγή που θα σας δώσω είναι ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ


Ένα πολύ σημαντικό tip. Το χταπόδι προτιμούμε να είναι καταψυγμένο και αυτό γιατί δεν ξέρουμε πόσο "σβουριγμένο" είναι. Φυσικά εάν έχουμε καλό ψαρά μπορούμε να το πάρουμε και φρέσκο. Όμως το χταπόδι πρέπει να έχει "σβουριχτεί" καλά για να μαλακώσει και να μαγειρευτεί σωστά. Αλλιώς μπορεί να μην μαγειρευτεί καθόλου

Υλικά


  • 1,5 κιλό κρεμμύδια στιφάδο

  • 1 χταπόδι καταψυγμένο (μπορείτε και 2)

  • 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι

  • 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο με μέλι

  • 1 κ.σ. ζάχαρη

  • ελαιόλαδο

  • 1 κ.γ κύμινο

  • 1 κ.γ κανέλα

  • 1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο

  • γαρίφαλλο

  • μπαχάρι

  • 2-3 δαφνόφυλλα

  • αλάτι-πιπέρι

  • νερό Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 5' το χταπόδι μόνο του. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη

  • Σε μια κατσαρόλα βαθειά βάζουμε ελαιόλαδο αρκετό και ρίχνουμε τα κρεμμύδια να ξεκινήσουν να τσιγαρίζονται. Ανακατεύουμε συχνά γιατί ο όγκος είναι αρκετός. Μόλις λίγο διαφανίσουν τα βοηθάμε ρίχνοντας αρχικά την ζάχαρη. Ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε λίγο να πάρουν χρώμα και σβήνουμε με το ξύδι πρώτα και έπειτα ρίχνουμε και το βαλσάμικο. Αφήνουμε να εξατμιστούν.

  • Ρίχνουμε ζεστό νερό ίσα να καλύπτονται τα κρεμμύδια (και λίγο λιγότερο). Χαμηλώνουμε την φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν τα κρεμμύδια μας σχεδόν για 20'. Στο μεσοδιάστημα τσεκάρουμε αν χρειάζεται καθόλου νερό.

  • Μόλις τα κρεμμύδια μας έχουν μαλακώσει αρκετά, κόβουμε το χταπόδι σε ίσα κομμάτια όπως θέλουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα να σιγομαγειρευτεί σχεδόν για 15' με 20'. Είναι ανάλογα και με το χταπόδι οπότε εκεί θέλει λίγο παρακολούθηση

  • Λίγο πριν σβήσουμε το φαγητό, ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε να δέσει και να μελώσει η σάλτσα

  • Σερβίρουμε με ελιές και οπωσδήποτε κρασάκι

*Στα μπαχαρικά οι αναλογίες είναι ενδεικτικές. Εμένα που μου αρέσει βαρύ το φαγητό βάζω περισσότερο σχεδόν σε όλα. Οπότε εκεί σκορδόπαιδα θέλω την τέχνη και την μαεστρία σας


Καλή μας όρεξη!

#staygarliced & να τρώτε καλά!

121 views0 comments