Christmas bread wreath

Αυτό το Χριστουγεννιάτικο στεφάνι είναι ίσως η top αγαπημένη μου συνταγή. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το σπίτι θα μυρίσει, ζύμη, κανέλα, ζάχαρη, βούτυρο και μήλο! Και όλα μπλεγμένα..και όλα υπέροχα!!! Την σερβίρω από το πρωί με τον καφέ μέχρι και το βράδυ φορώντας χριστουγεννιάτικες κάλτσες και βλέποντας ταινία! Για όλες τις ώρες...

Μην σας φαίνεται μεγάλη η συνταγή..ξέρετε πόσο εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές σας δείχνω πάντα. Προσοχή στις οδηγίες και θα φτιάξετε την πιο Xmas συνταγή ever!

Υλικά

(Για 6 στεφάνια)

Για τη ζύμη

  • 1/3 φλ. φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

  • 2 κ.γ. ξηρή μαγιά

  • 4 3/4 φλιτζάνια αλεύρι γοχ

  • 1 φλ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου

  • 3 κ.σ. ζάχαρη (καστανή)

  • 2 κ.σ. χυμό μήλου ή μηλίτη

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 1 κ.γ. κανέλα

  • 1/2 φλ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά με 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα, για άλλειμα


Για τη γέμιση

  • 4 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη

  • 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά

  • 3 κ.σ. κανέλα

  • 1/2 κ.γ. αλάτι

  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 3 κόκκινα νόστιμα μήλα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • ανακατεύουμε το γάλα και τη μαγιά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.

  • Στο μίξερ με τον γάντζο, βάζουμε το μείγμα γάλακτος και μαγιάς, το αλεύρι, το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό μήλου, το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα και το αλάτι σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου η ζύμη ενωθεί

  • Προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.

  • Συνεχίζουμε την ανάμιξη μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή λεία ζύμη και να ξεκολλάει από τις πλευρές του κάδου. Θέλει σχεδόν 5 λεπτά στο μίξερ για να είναι έτοιμη

  • (Μπορούμε να την κάνουμε και με το χέρι, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη ώρα. Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μέχρι να μαλακώσει και να γίνει λεία.)

  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ έχοντας βάλει στον πάτο λίγο ελαιόλαδο.

  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 45 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

  • Γυρίζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 2 λεπτά.

  • Χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη (βοηθά και η χρήση μιας ζυγαριάς κουζίνας αν έχετε για να σιασφαλίσουμε το ίδιο βάρος και στα 3 μέρη)

  • Καλύπτουμε με σελοφάν κάθε ζύμη και την βάζουμε για 15’ μέχρι μισή ώρα στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση

Για τη γέμιση

  • Παίρνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το βάζουμε σε ένα μπολ.

  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αυγό, το αλάτι και με τη βοήθεια μιας μαλακής σπάτουλας ή ενός κουταλιού πιέζουμε και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.

  • Μπορούμε τη διαδικασία αυτή να την κάνουμε και στο μίξερ με το φτερό

Συνθέτουμε:

  • Βγάζουμε τις ζύμες μας από το ψυγείο. Κάθε ζύμη την κόβουμε στη μέση και έτσι έχουμε 6 μικρά ζυμαράκια.

  • Με τη βοήθεια ενός πλάστη, αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια και ανοίγουμε ορθογώνια κομμάτια. Μπορούμε να την ανοίξουμε και με τα χέρια μας.

  • Απλώνουμε το μείγμα με το βούτυρο σε κάθε ορθογώνιο κομμάτι και έπειτα το ρολάρουμε ορθογώνια και ετσι φτιάχνουμε ένα γεμιστό μπαστούνι

  • Κόβουμε το μπαστούνι κατά μήκος με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Θα φανεί η γέμιση από μέσα. Κολλάμε τις δυο άκρες και πλέκουμε τις δυο άκρες σαν κοτσιδούλα ως το τέλος. Γυρνάμε τις δυο άκρες και τις ενώνουμε σαν στεφανάκι.

  • •Τέλος κόβουμε στη μέση τα μήλα και βάζουμε από μισό μήλο στην μέση στο στεφάνι μας

  • Αλείφουμε τα στεφάνια μας με ένα χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 40’ σχεδόν μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα!


Καλή μας όρεξη!

#staygarliced & να τρώτε καλά!

269 views0 comments