H αυθεντική ψαρόσουπα


Είχα καιρό να φτιάξω αυτό το υπέροχο φαγάκι και χθες μην σας πω πως συγκινήθηκα κιόλας γιατί ήταν σαν να έτρωγα το πιάτο της μαμάς μου και με γύρισε χρόνια πίσω. Πάντα το λάτρευα αυτό το φαγάκι και τώρα που το ετοιμάζω για την δική μου οικογένεια έχει άλλη αξία! Δεν είναι ανάγκη να αναφερθούμε στην διατροφική αξία της ψαρόσουπα. Εγώ σέβομαι πολύ τα υλικά που χρησιμοποιώ, δεν βάζω καθόλου λιπαρά μέσα στο φαγητό μόνο λίγες σταγόνες ελαιόλαδο στο κάθε πιάτο. Είναι ο τρόπος ακριβώς που και η δική μου μαμά ετοίμαζε την ψαρόσουπα με μια δυο αλλαγές πολύ μικρές

Για τα παιδάκια μας είναι το ιδανικό πιάτο. Και επειδή θα με ρωτήσετε, προλαβαίνω να σας πω πως η Ξανθούλα όχι δεν το τίμησε ιδιαίτερα. Δεν επιμένω όμως. Απλά ξαναφτιάχνω το ίδιο φαγητό που δεν έφαγε πολύ λίγες μέρες μετά. Με αυτό τον τρόπο το παιδί χωρίς πίεση αρχίζει και συνηθίζει την γεύση και καταλαβαίνει πως αυτό το φαγάκι θα το έχουμε αρκετές φορές στο σπίτι, οπότε θα πρέπει να αρχίσει να το τρώει αν δεν θέλει να μείνει νηστική


Υλικά

  • 1 κοκκινόψαρο 500γρ (φρέσκο ή κατεψυγμένο)

  • 1 σέλερι κομμένο σε μικρές ροδέλες

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια

  • 2 καρότα κομμένα σε μικρές ροδέλες

  • 1 γλυκοπατάτα κομμένη σε μικρά κκομμάτια

  • 1 κολοκύθι κομμένο σε μικρές ροδέλες

  • 1 ματσάκι σέλινο

  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο

  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών*

  • αλάτι-πιπέρι

  • ελαιόλαδο για το σερβίρισμα



Διαδικασία

  • Καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια του, κόβουμε τα πτερύγια και το πλένουμε καλά.

  • Βάζουμε μια κατσαρόλα με τον ζωμό λαχανικών (στο τέλος της συνταγής θα σας αφήσω μερικά tips για το τι κάμω εγώ για τον ζωμό και βγαίνει υπέροχος)

  • Αφήνουμε το ψάρι να βράσει για περίπου 25 λεπτά. Αν το ψάρι σας είναι παραπάνω από 500γρ. αφήστε το 30 με 40 λεπτά να βγάλει ο ζωμός όλη την νοστιμιά

  • Όσο το ψάρι μας βράζει εμείς κόβουμε και ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά μας.

  • Βγάζουμε το ψάρι προσεχτικά σε μία πιατέλα. Δεν πειράζει αν κοπεί. Με την βοήθεια από ένα μικρό σουρωτήρι παίρνουμε όλα τα κομμάτια του ψαριού

  • Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε από πάνω ένα σουρωτήρι και σουρώνουμε το ζωμό που έβρασε το ψάρι για τυχόν κόκκαλα. Ξεπλένουμε λίγο την κατσαρόλα και ξαναβάζουμε το καθαρό ζωμό πάλι μέσα στην κατσαρόλα.

  • Βάζουμε όλα τα λαχανικά μας μέσα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 20 με 25 λεπτά. Προσέχουμε να μην παραβιάσουν και να παραμείνουν τα λαχανικά μας ζωντανά

  • Μέχρι τα λαχανικά μας μαγειρευτούν εμείς καθαρίζουμε το ψάρι μας από τα κόκκαλα και το κόβουμε σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια με τα χέρια μας

  • Μόλις τα λαχανικά μας ετοιμαστούν ή ρίχνουμε το ψάρι μέσα στην υπόλοιπη σούπα ή το αφήνουμε στην πιατέλα και σερβίρουμε στα πιάτα.

  • Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρουμε στα πιάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΩΜΟ: Εάν δεν έχω ετοιμάσει σπιτικό ζωμό για την ψαρόσουπα μου εννοείται μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν κύβο λαχανικών. Εγώ αυτό που κάνω και είναι υπέροχο, μέσα στην κατσαρόλα που βράζει το ψάρι, βάζω ένα κρεμμύδι ολόκληρο, λίγο σέλινο, μισό λεμόνι με την φλούδα του, τα μπαχαρικά που αγαπώ, όπως κουρκουμάς και πάπρικα καυτερή (λίγο),αλάτι, πιπέρι και αν έχω σπίτι και μισό μήλο. Βράζουν όλα μαζί και σουρώνω τον ζωμό την στιγμή που βγαίνει το ψάρι και το κάνω έτσι και αλλιώς για τα κόκκαλα







Καλή μας όρεξη!

#staygarliced & να τρώτε καλά!

191 views0 comments