Scalloped πατάτες ή πατάτες στο φούρνο με κρέμα γάλακτος

Όπως κι αν θέλετε να τις πείτε, scalloped πατάτες, τυρένιες πατάτες ή πατάτες au gratin, αυτό το πιάτο είναι τόσο πλούσιο και κρεμώδες! Αυτή η συνταγή είναι πραγματικά η καλύτερη για σούπερ τυρένιες μελωμένες πατάτες. Τις φτιάχνουμε κάθε χρόνο για τα γιορτινά μας τραπέζια και είναι πάντα επιτυχημένες. Ένα ταψί με κρέμα, τυρί γραβιέρα, κρεμμύδια και τρυφερές χρυσές πατάτες. Κάθε μπουκιά είναι γεμάτη γεύση και ταιριάζει τόσο με τη γαλοπούλα και τη γέμιση. Είναι πλούσια, κρεμώδη και απολύτως θεϊκή συνταγή!



Αυτό το πιάτο ταιριάζει απόλυτα με την γαλοπούλα ή οποιοδήποτε άλλο ψητό κρέας που έχετε σκεφτεί ως κυρίως πιάτο για τα Χριστούγεννα και ικανοποιεί όλη την οικογένεια. Είναι χορταστικό, εύκολο, πεντανόστιμο και πολύ εορταστικό. Φυσικά και μπορείτε να το φτιάξετε οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙΣ

Ξέρω πόσο απαιτητικές είναι οι μέρες και οι ώρες που ετοιμάζει κανείς ένα γιορτινό τραπέζι. Χρειάζεται να μείνει για πολλές ώρες στην κουζίνα και πολλές φορές μάλιστα δεν είναι αρκετό. Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό γι αυτό ακριβώς τον λόγο. Μπορείς να τις φτιάξεις μια από μέρα νωρίτερα έως και μία βδομάδα ή όσο θέλεις εσύ. Τέλειο;


Εάν το ετοιμάσετε μια μέρα πριν, αφού κρυώσει καλά, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και αφήστε το έξω σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να το ξαναζεστάνετε εύκολα προσθέτοντας ελάχιστη κρέμα γάλακτος από πάνω στον φούρνο.


Εάν το ετοιμάσεις μέρες πριν, αφού κρυώσει σκέπασε το με αλουμινόχαρτο και βάλτο κατάψυξη. Όταν έρθει η στιγμή να το βγάλεις για το τραπέζι του, βγάλε το πυρέξ ώρες πριν για να ξεπαγώσει η πατάτα καλά χωρίς να μείνει υγρασία μέσα στο πυρέξ. Μόλις βεβαιωθείς πως έχει ξεπαγώσει καλά, πρόσθεσε κρέμα γάλακτος από πάνω, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο και βάλτο στον φούρνο στους 180 στον αέρα μέχρι να ξαναδείς το χρυσαφί χρώμα. Σου υπόσχομαι πως θα είναι σαν το έφτιαξες μόλις




Υλικά


  • 2 κρεμμύδια ξερά

  • 4 πατάτες μεσαίες

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 350ml κρέμα γάλακτος (σχεδόν 2 κουτάκια)

  • 2 κ.σ. βούτυρο & λίγο ελαιόλαδο

  • 300γρ. τριμμένη γραβιέρα ή κίτρινο τυρί

  • μοσχοκάρυδο

  • αλάτι-πιπέρι



Μέθοδος Εκτέλεσης


  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα

  • Με ένα μαντολίνο ιδανικά ή με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές στρογγυλές φέτες και τις βάζουμε σε ένα πυρέξ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το σκόρδο σε σιγανή φωτιά μέχρι να μελώσουν. Μπορούμε να βάλουμε και μια κοφτή κουταλιά σούπας ζάχαρη λευκή για να βοηθήσουμε στο τσιγάρισμα

  • Βάζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέσα στο πυρέξ με τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.

  • Από πάνω πασπαλίζουμε με τη τριμμένη γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

  • Ψήνουμε στους 180 στον αέρα για μια ώρα περίπου ανάλογα με τον φούρνο μας (μέχρι το φαγητό μας από πάνω αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα)

Τips: Ψήστε το φαγητό σας σε ένα λευκό πυρέξ ή ένα όμορφο διάφανο γιατί μπορεί να σερβιριστεί ακριβώς έτσι πάνω στο γιορτινό τραπέζι



Καλή μας όρεξη!

#staygarliced & να τρώτε καλά!

801 views0 comments